Bursa Türbe ve Müzeler - Osman Gazi Türbesi
 
Bursa’nın tarihi değeri olan önemli yapılarından biridir. 1258-1324 yılları arasında yaşayan, Osmanlı Devleti’nin kurucusu olan Osman Gazi; padişahlığı döneminde, bir Bursa kuşatması sırasında oğlu Orhan Bey’e şehir içindeki kubbeli bir yapıyı işaret ederek, öldüğünde buraya gömülmek istediğini vasiyet ettiği söylenir.

Bursa’nın fethinden sonra Osman Gazi, Gümüşlü Kümbet adıyla anılan Sainte Elie adlı Bizans manastırının şapeli üzerine yapılan türbeye gömülmüştür. Ancak Osman Gazi Türbesi, 1801 yılında çıkan bir yangın ve sonrasında 1855 depremi ile tamamen yıkılmıştır. 1863 yılında ise Sultan Abdülaziz tarafından eski yapıya sadık kalınarak yeniden inşa edilmiş ve bu yapı günümüze kadar gelmiştir. Sekizgen bir planla yapılmış olan türbenin üzeri kubbe ile örtülmüştür. Osman Gazi Türbesi’ne kuzeydeki ahşap bir koridordan girilmekte olup konak salonlarına has dekorasyonlarla tasarlanan türbenin, pencerelerinde kumaş perdeler yer almaktadır. Ufak bir mihrabı da bulunan türbenin pencere parmaklıkları ise dökme demirden yapılmıştır.

Osman Gazi Türbesi’nde toplam 15 sanduka vardır. Türbe’nin ortasında yer alan sedef kakmalı ahşap sanduka Osman Gazi’ye aittir. Sandukanın etrafı da sedef kakmalı korkuluklarla çevrilmiştir. Sultan Abdülaziz’in bir Bursa ziyaretinde ise Osman Gazi’nin sandukasının üzerine kadife üzerine gümüş ve sim ile işlenmiş, Osman Gazi’nin doğum, saltanat senesi ve ölüm senesi gibi tarihi bilgilerinin yer aldığı bir örtü örtülmüştür. Türbenin içinde yer alan diğer sandukalar ise Osman Gazi’nin oğlu Alaaddin Bey, eşi Aspurça Hatun ve Osman Gazi’nin yakınlarına ait sandukalardır.
 

PANORAMİK İZLE
 
 
Esmaü'l Hüsna

Esmaü'l Hüsna "En Güzel İsimler" demektir.
En güzel isimler Allah Teâlâ'nındır.
Bu isimler sıfat olarak da kullanılır. Cenabı Hakk'a ait olan pek çok isim mevcuttur; onların sayısını ancak kendisi bilir.

Yasin-i Şerif

1. يس
1. Yasın
1 - Yâsîn
2. وَالْقُرْءَانِ الْحَكِيمِ 3. إِنَّكَ لَمِنَ الْمُرْسَلِينَ
2. Vel kur'anil hakiym

Kim Yaptırdı?

Yıldırım Bayezıd tarafından mimar Ali Neccar'a 1396-1399 yılları arasında yaptırılmıştır.
Ulu Cami, Bursa’nın en görkemli camisidir ve en önemli tarihi yapılarındandır. Evliya Çelebi’nin ifadesi ile Bursa’nın Ayasofayası’dır.

  • VAV Harfinin Önemi

    • En önemli anlamı, insanın anne karnındaki duruşunu temsil ediyor.

    • Vav harfini taşıyanların, sonsuz neşe ve huzur bulacaklarına, iç sıkıntılarından ve rahatsızlıklarından kurtulacağına inanılır.
     

  • Kabe Kapısının Örtüsü

    • Bugünkü bulunduğu yer: Hutbe'nin sağ tarafında büyükçe biraz yüksekçe bir yere asılmıştır.

    • Sadece Siyah bir örtü görünümündedir.

    • Çoğu kişi ne olduğunu bilmez.
     

  • Tarihi Minber'in Sırrı

    Minber bütünüyle kainatı sembolize ediyor.

    Minberin giriş kapısının üzerindeki kitabede altın yaldızla Osmanlıca olarak, 'Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1402) yılında yaptırılmıştır' ibaresi yer alıyor.
     


Tüm bilgiler ve fotoğraflar mevcut internet sitelerinden toplanarak hazırlanmıştır. Doğruluğu kesin değildir.